bli skuldfri

Bli skuldfri

Det finns situationer i livet som gör att man kan hamna efter med att betala sina utgifter. Det kan vara en uppsägning, en sjukskrivning eller någon oförutsägbar utgift. För den som hamnar i den situationen att man inte kan betala sina skulder kan det kännas hopplöst att försöka bli av med dom, men för de allra flesta så går det att bli skuldfri om man bara gör en tydlig plan för hur man ska betala sina skulder.

Det första man bör göra är att sätta sig ner och dokumentera alla skulder och lån samt hur mycket de kostar per månad. Sedan bör man även ta reda på hur mycket man har över efter det att alla fast kostnader är betalda, som hyra, mat och försäkringar.

Är det så att man inte får något över måste man minska sina utgifter, för att få ett överskott så man kan lägga det på att betala sina skulder. Det här kan låta enkelt men det kan vara riktigt tufft att vara tvungen att sälja saker för att ha råd att betala sina skulder.

Tips: Låna med betalningsanmärkning

Frigör kapital genom att sälja saker

Ett av de snabbaste sätten att frigöra kapital är helt enkelt att sälja saker. Även om det kan vara väldigt påfrestande så kanske man får sälja saker som gör det bekvämare i vardagen. Har man större saker som en båt eller bil kan det räcka med att sälja den för att frigöra tillräckligt med kapital för att lösa de dyraste utgifterna.

Men om man inte har något större av värde får man gå igenom de saker man har hemma och uppskatta hur mycket pengar man tror att man får av dom. Sedan kan man använda sig av tjänster som Blocket eller Tradera för att hitta en lämplig köpare.

Skaffa ett extrajobb

Man kan även skaffa sig ett extrajobb under en period för att betala av sina skulder. Här är det väldigt viktigt att man är disciplinerad och lägger pengarna på att betala av sina lån och skulder och att man inte köper saker och åker på resor istället.

Det blir lätt att man känner att man kan unna sig när man jobbar hårt, men målet med extrajobbet är att förbättra sin ekonomiska situation genom att betala tillbaka lånen och skulderna.

Låna pengar av en närstående

Har man någon närstående som har extra pengar så kan man be om att få låna pengar av den personen för att betala sina skulder. Fördelen med det är att man oftast kan få låna till en låg ränta och har man smålån och liknande så kan ett större lån från en närstående göra att man kan betala tillbaka lånen med de lånade pengarna och på så vis sänka månadskostnaden för sina lån.

Med mer pengar över varje månad kan man lägga pengarna på att betala av de resterande lånen och skulderna.

Nackdelen med att låna av en närstående är att för de flesta är pengar ett väldigt känsligt ämne och om man inte sköter sina betalningar till personen man lånar pengarna av så finns en stor risk att det går ut över relationen, någt om an resultera i att man blir ovänner.

Ansök om ett privatlån för att samla dyra smålån och krediter

Om man inte vill låna av någon närstående kan man ansöka om ett samlingslan och göra samma sak med lånade pengar från en kreditgivare istället. Det som är viktigt är att säkerställa att man kan sänka sina utgifter genom att ta ett större lån och lösa skulder och dyra smålån.

Ett hett tips är att betala tillbaka de lånen som har dyrast månadskostnad först för att på så vis sänka sin månadskostnad.

Ansök om ett omstartslån

Man kan även ansöka om ett omstartslån, skillnaden mellan ett omstartslån och ett privatlån är att kreditgivarna som erbjuder omstartslån som har en lägre ränta en ett vanligt privatlån är att de ställer högre krav på den som vill låna pengar. Oftast vill de ha någon form av säkerhet, antingen en bostad eller en medlåntagare. Men de brukar oftast kräva en högre årsinkomst än vid ett vanligt privatlån. Dock belönas man oftast med en lägre ränta så har man möjlighet att ansöka om ett omstartslån så bör man göra det istället för ett privatlån.